Waarom dōTERRA?

Wanneer je voor dōTERRA kiest, kies je voor essentiële oliën die voorzichtig en zorgvuldig worden gedestilleerd voor een ideale samenstelling en werkzaamheid van het extract. De planten waaruit de olie wordt gewonnen, worden op het perfecte moment geoogst door ervaren kwekers uit de hele wereld. Geduld en timing zijn hierbij van groot belang.

Elke essentiële olie van dōTERRA wordt ook zorgvuldig en grondig getest met behulp van het strikte CPTG® (Certified Pure Therapeutic Grade) kwaliteitsprotocol. Ervaren gebruikers van essentiële oliën zullen onmiddellijk de hoge kwaliteit herkennen van de natuurlijke en pure oliën van dōTERRA.

Hoewel er een wetenschap is voor de destillatie van essentiële oliën, is het ook een kunst. Destilleerders vertrouwen niet alleen op jarenlange ervaring, ze gebruiken ook moderne technologieën en technieken.

De meest gebruikelijke methode voor het extraheren van etherische oliën is een laag-warm stoomdestillatieproces. In dit proces wordt stoom onder druk door het plantmateriaal gecirculeerd. De etherische oliën worden uit de plant bevrijd en meegenomen door de stoom. Wanneer de stoom afkoelt, scheiden het water en de oliën van nature en wordt de olie verzameld. Om olie-extract van de hoogste kwaliteit met de juiste chemische samenstelling te waarborgen, moeten de temperatuur en de druk nauwkeurig worden gecontroleerd. Te weinig warmte of druk en de olie komt niet vrij, teveel warmte of druk en de samenstelling en kwaliteit van de olie zal worden beïnvloed.

Stoomdestillatie

Stoomdestillatie is de meest gebruikelijke manier om aromatische verbindingen (etherische olie) uit een plant te extraheren. Tijdens het stoomdestillatieproces passeert stoom het plantenmateriaal. De combinatie van verwarmde stoom en zachte druk zorgt ervoor dat de essentiële olie vrijkomt uit microscopische, beschermende zakjes. Terwijl het dampmengsel door een condensor stroomt en afkoelt, levert het een laag olie en een laag water op. De essentiële olie stijgt naar de top en wordt gescheiden van de hydrosol (bloemenwater) en verzameld.

De temperatuur voor stoomdestillatie ligt meestal tussen 60 en 100 graden Celsius. Omdat verschillende planten verschillende tijden, temperaturen en hoeveelheden druk vereisen, maakt het gebruik van deze specifieke destillatiemethode het mogelijk om de temperatuur aan te passen op basis van het planttype, waardoor het een zeer effectieve en precieze manier is om de zuiverste verbindingen te verkrijgen.

Persing

In tegenstelling tot stoomdestillatie heeft persing (soms ook wel koudpersing genoemd) geen betrekking op warmte. In dit proces wordt olie onder mechanische druk uit het product geëxtraheerd. dōTERRA gebruikt persing om al haar citrusoliën, zoals Wilde Sinaasappel, Citroen, Limoen, Bergamot en Grapefruit, uit de schil te halen.

Goede destillatie vereist aandacht voor het unieke karakter van druk, temperatuur, tijd en oogsten, die elk even divers kunnen zijn als de planten zelf. Een slecht destillatieproces kan de noodzakelijke aromatische verbindingen die de essentiële olie vormen veranderen of vernietigen, waardoor een substantie overblijft die ver afwijkt van het beoogde doel en iets dat niet zou worden gebruikt om gezondheid en welzijn te ondersteunen. Om deze reden wijden de beste destillatie-ambachtslieden hun inspanningen en werk aan slechts enkele geselecteerde planten. Deze gerichte inspanning ontwikkelt goede kennis en ervaring, waardoor de kwaliteit van de olie gegarandeerd wordt.